Παρασκευή, 02/03/2018 - 18:30
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς έλαβε μέρος στο συνέδριο του προγράμματος ELEMED που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Φάρος) στις 27/02/2018, ως ομιλητής με θέμα ''Εξηλεκτρισμός και Νησιωτικότητα''.
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ενώ στο πάνελ που συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Μυκόνου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος και ο Project Manager της Ενεργειακής Κοινότητας της Σκωτίας κ. Αilsa Skuodas, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Παναγιώτης Μήτρου, Διευθυντής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της Lloyd's Register.
Η δράση ELEMED (Electrification in the Eastern Mediterranean) προωθεί την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, μέσω του συστήματος «cold ironing» σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.
Κύριο θέμα της ενότητας στην οποία συμμετείχε ο κ. Κουκάς ήταν η νησιωτικότητα, με έμφαση στις μεθόδους ανάπτυξης βιώσιμων νησιωτικών κοινοτήτων, ανάδειξη παραδειγμάτων προς μίμηση από παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συζήτηση για τις στρατηγικές που θα χρειαστεί να χαραχθούν ώστε μέσω της τεχνολογίας του εξηλεκτρισμού να οδηγηθούμε στο εγγύς μέλλον σε «έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα νησιά.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κουκάς έθιξε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη και τα οποία απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και ειδικώς τις νησιωτικές περιοχές.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Κουκά για πιλοτική εφαρμογή δρομολογίου πλοίου με ηλεκτρική ενέργεια από τη Μύκονο στη Δήλο, με διπλό όφελος για το Νησί, τόσο σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο μείωσης κόστους για τη μέση ελληνική ή ξένη οικογένεια που επιθυμεί να επισκεφτεί το ιστορικό νησί της Δήλου.
Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Μυκόνου δέχθηκε τα συγχαρητήρια των διοργανωτών και των συνδαιτημόνων του, για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή, δίχως στήριξη από το Κεντρικός Κράτος ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Μυκόνου ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του Α' Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Παρατίθενται μερικά από τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Δημάρχου Μυκόνου:
''[...Η ανάπτυξη των κυκλαδίτικων νησιών, η οποία είναι γεγονός ότι “τρέχει” με αλματώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, υλοποιείται με παράλληλη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, για τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής και της συνολικής αισθητικής των Κυκλάδων.]
[...Η εξάπλωση των ΑΠΕ και των καθαρών μορφών ενέργειας γενικότερα, οι νέες δυνατότητες αυτόνομης παραγωγής και αποθήκευσης της ενέργειας και η μείωση του κόστους παραγωγής, παράλληλα όμως με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών αναγκών δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον.]
[...Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποτελούν ένα όραμα προς υλοποίηση. Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση εισβάλλει εντυπωσιακά γρήγορα στο προσκήνιο.]
[...Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, βρίσκει τη Μύκονο και τα νησιά των Κυκλάδων γενικότερα σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία. Τα οφέλη που θα προκύψουν για τα νησιά των Κυκλάδων που εντάσσονται σε αυτό το έργο και συγκεκριμένα για τη Μύκονο είναι αναμφίβολα πολλά.]
[...Η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει εστιάζει στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και όλα τα θετικά που μπορεί να αποφέρει όπως αυτή της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων από τα οχήματα, με στοχευμένες κινήσεις και δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως υλοποιείται σταθερή προσπάθεια από το Δήμο Μυκόνου για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού καθώς και των επισκεπτών συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας, την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων και στο ευρωπαϊκό δίκτυο CIVITAS.]
[...Ο Δήμος Μυκόνου στοχεύει να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της νέας εποχής όπως άλλωστε έχει επιτύχει και στον τομέα του τουρισμού.
Διερευνούμε όλες τις πιθανές επιλογές, ώστε μέσα στο έτος να υπάρχουν στο νησί μας οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και να διαμορφωθούν έργα που θα προωθήσουν την αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Παράλληλα θα ξεκινήσουμε τη μελέτη και σύνταξη ενός «οδικού χάρτη» που θα στοχεύει στην πλήρη απεξάρτηση των μεταφορών στο νησί από τις μηχανές εσωτερικής καύσης, θέτοντας στόχους, πολιτικές και παρεμβάσεις. Μέσα από συνεργασίες με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους επισκέπτες και τους υπόλοιπους φορείς της Πολιτείας μπορούμε να αποτελέσουμε ένα παράδειγμα προς μίμηση για το σύνολο της χώρας και όχι μόνο.]''