Με ενωμένες τις δυνάμεις τους ξεκινούν τη νέα θητεία της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου οι αιρετοί που απαρτίζουν το συλλογικό όργανο σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο προεδρεύει ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος με τη θέση του αντιπροέδρου να κατέχει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.
Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη” για την πορεία της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της νέας πενταετούς θητείας στην οποία Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα συμπορευθούν, διεκδικώντας ένα καλύτερο αυτοδιοικητικό παρόν και μέλλον για τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών, τόσο ο κ. Χατζηδιάκος, όσο και ο κ. Μαραγκός σημείωσαν μεταξύ άλλων, πως επιδίωξή τους, είναι να λειτουργούν με γνώμονα το καλό της Περιφέρειας, χωρίς να καλλιεργούν διαχωριστικές γραμμές, αφού και τα προβλήματα είναι κοινά.
Εκτός των δύο προσώπων, σε δηλώσεις για την εκλογή του στην εκτελεστική γραμματεία προέβη και ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.
Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί, πως χθες διεξήχθησαν οι εκλογές του ανώτατου συλλογικού οργάνου των Δήμων, της ΚΕΔΕ, τα αποτελέσματα των οποίων έως αργά το βράδυ δεν είχαν ανακοινωθεί.
Σύρος και Ρόδος στο “τιμόνι” της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Με βάση τη νομοθεσία η εν λόγω συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές, αφορούσε στην εκλογή της εκτελεστικής επιτροπής και του προεδρείου του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, εξελέγησαν: πρόεδρος, ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, αντιπρόεδρος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, και γραμματέας, ο αντιδήμαρχος Ρόδου, Γιώργος Πόκκιας, πρόσωπα που συγκροτούν το νέο προεδρείο.
Μάλιστα, οι προαναφερθέντες, ex officio συμμετέχουν στην εκτελεστική επιτροπή, την οποία πλαισιώνουν ακόμη δύο άτομα και ειδικότερα, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, καθώς και ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.
Όπως κατέστη σαφές και ορίζεται και εκ του “Καλλικράτη”, στο πλαίσιο της επόμενης συνεδρίασης που αναμένεται να διεξαχθεί στη Σύρο το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και κατά πάσα πιθανότητα, στις 20 του επόμενου μήνα, θα αναδειχθούν τα προεδρεία των δύο τοπικών παραρτημάτων, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, για τα οποία στη θέση των προέδρων προτείνονται ομόφωνα αντίστοιχα, ο Γιώργος Μαραγκός και ο Φώτης Χατζηδιάκος.
Σημειώνεται επιπλέον, πως πρόεδρος του τριμελούς εποπτικού συμβουλίου αναδείχθηκε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος ενώ αξίζει να υπογραμμισθεί πως, στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, θα υπάρξουν κι άλλες θεσμοθετημένες θεματικές επιτροπές, κάτι που σημαίνει πως, πρόσωπα που συμμετέχουν στο συλλογικό όργανο πρόκειται να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό.
Γ. Μαραγκός: “Ξεκινάμε χωρίς διαχωρισμούς αλλά με ομόνοια”
“Ξεκινάμε με το δεξί υπό την έννοια ότι αυτή η προσπάθεια που άρχισε και συμμετείχαμε σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, τελεσφόρησε και το εγχείρημά μας, πλέον, το ονομάζω επίτευγμα. Είναι θετικό που έχουμε εννέα εκπροσώπους μας στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ” δήλωσε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, αξιολογώντας ταυτόχρονα, σπουδαίο το γεγονός πως το όργανο, απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από νέα πρόσωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “υπάρχει μεγάλη ανανέωση”.
Μιλώντας αναλυτικότερα, ο Γιώργος Μαραγκός επεσήμανε ακόμη πως, “ξεκινάμε μία προσπάθεια χωρίς διαχωρισμούς. Δεν υπάρχουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, αλλά το Νότιο Αιγαίο. Μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία είναι κοινά στην πλειοψηφία τους, θα προάγουμε την Περιφέρεια και κατά συνέπεια, τους δύο νομούς. Δεν υπάρχουν ιδιοτελείς προθέσεις και σκοποί” επανέλαβε κατηγορηματικά.
Διαπίστωση μάλιστα του κ. Μαραγκού είναι πως “υπάρχει ειλικρινής ομόνοια”, γεγονός που επιβεβαιώνεται όπως ανέφερε, από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το θετικό κλίμα που υπήρξε στη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα. “Το εμείς ήταν πάνω από το εγώ” δήλωσε ο κ. Μαραγκός, λέγοντας ακόμη πως, “υπήρξε μία πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι και προχώρησε, παρά τις όποιες επιδιώξεις μπορεί και είναι θεμιτό να είχε ο κάθε ένας. Ξεκινήσαμε με το δεξί και θα συνεχίσουμε με το δεξί”.
Από την πλευρά του, πρόσθεσε παρακάτω πως, “Προσωπικά θα προσπαθήσω ως μέλος τους συμβουλίου αλλά και μετά την εκλογή στο τοπικό παράρτημα να διαφυλάξω τα συμφέροντα του νησιού μας και των Κυκλάδων. Δε θα λειτουργούμε με κριτήρια υπερτοπικά. Θα λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του νομού και της Περιφέρειας. Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα, αλλά από τις πρώτες συναντήσεις και επαφές με τους συναδέλφους, παρατηρώ ότι υπάρχει πρόθεση συνεργασίας”.
Περίοδος προσαρμογής στο νέο θεσμό
Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από δηλώσεις μελών της Αυτοδιοίκησης και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του “Καλλικράτη” είχαν εκφρασθεί απόψεις, στο περιεχόμενο των οποίων γινόταν λόγος για αναποτελεσματικότητα του συλλογικού οργάνου, παρά το γεγονός πως, τα προβλήματα που βιώνει ο νησιώτικος χώρος είναι γνωστά, πολλά και επί χρόνια άλυτα. “Παρεμβάσεις υπήρξαν. Το θέμα ήταν κατά πόσον αυτές απεδείχθησαν αποτελεσματικές” σχολίασε ο κ. Μαραγκός κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι, “Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η προηγούμενη θητεία ήταν η πρώτη της εφαρμογής του “Καλλικράτη” και άρα, για πολλούς δημάρχους, στα ήδη γνωστά προβλήματα που υπήρχαν στην περιοχή μας, προστέθηκαν και οι δυσλειτουργίες, η δυσκαμψία του θεσμού, η νέα νομοθεσία και τα νέα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, είχαν να αντιπαλέψουν και μία “κουτσουρεμένη” χρονική περίοδο, τριών χρόνων”.
Τόνισε δε, πως πλέον, “Οι παιδικές ασθένειες του “Καλλικράτη” νομίζω ότι έχουν ξεπερασθεί” υποστηρίζοντας ωστόσο, πως, “Βεβαίως και παραμένουν σημαντικά προβλήματα, αλλά θεωρώ πως από τη στιγμή που “μπήκε το νερό στο αυλάκι” και θα είναι πενταετής η θητεία, αναμφισβήτητα μπορείς να προγραμματίσεις έναν πιο μακρόπνοο σχεδιασμό και να έχεις καλύτερα αποτελέσματα”.
Φ. Χατζηδιάκος: “Να υλοποιήσουμε ό,τι αποτελεί ζητούμενο”
“Όσον αφορά στη συγκρότηση σε σώμα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αυτό που πετύχαμε στην εκλογική διαδικασία, δηλαδή να έχουμε ένα ομογενοποιημένο ψηφοδέλτιο οι δύο νομοί, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, συνεχίστηκε και με συμφωνία στη συγκρότηση σε σώμα και στην κατανομή των αρμοδιοτήτων στο Διοικητικό Συμβούλιο” δήλωσε στην εφημερίδα, ο νέος πρόεδρος.
“Απώτερος στόχος ήταν και είναι η ομογενοποίηση του νησιώτικου χώρου, η χάραξη κοινής νησιωτικής πολιτικής με στόχο να διεκδικούμε δυναμικά από την κεντρική εξουσία για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ουσιαστικά εδώ και χρόνια ταλανίζουν τους συμπολίτες μας στα νησιά σε σοβαρά θέματα, όπως η Υγεία, η συγκοινωνία κ.α.. Στόχος είναι η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί από την κεντρική διοίκηση” πρόσθεσε κατηγορηματικά ο Φώτης Χατζηδιάκος, εξηγώντας πως, “Νομίζω με το σχήμα που βγήκε μέσα από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ και με την ανάθεση των αρμοδιοτήτων, μπορούμε πλέον να στοχεύσουμε και να υλοποιήσουμε αυτά που εδώ και χρόνια αποτελούν το ζητούμενο”.
“Δεν αδικώ τους συναδέλφους που θήτευσαν την προηγούμενη θητεία”
Ερωτηθείς να εκφράσει τη θέση του και για την πρώτη θητεία της ΠΕΔ αλλά και να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς που έχουν έρθει στο προσκήνιο και μιλούν για αναποτελεσματικότητα του συλλογικού οργάνου στα πρώτα βήματά του, ο κ Χατζηδιακος υπήρξε σαφής. “Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι συνάδελφοι που εθήτευσαν ουσιαστικά στα πρώτα τρία χρόνια με βάση τις αλλαγές που υπήρξαν, καθυστέρησαν στην υλοποίηση του προγραμματισμού κάποιων κοινών στόχων. Δεν αδικώ τους συναδέλφους που σε τρία χρόνια κλήθηκαν να εφαρμόσουν ένα νέο διοικητικό μοντέλο. Οι νέοι πλέον εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί με πενταετές πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα, δεν έχουμε ούτε περίοδο χάριτος, αλλά ούτε και περιθώρια να καθυστερήσουμε γιατί όσα θετικά βρήκαμε από τους προκατόχους μας, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε”. Επίσης, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι βοηθά το γεγονός πως, “έχουμε πλέον εμπειρία από τη θητεία των συναδέλφων” και ως εκ τούτου, “ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε για τα νησιά”.
Συχνές αλλαγές αυτοδιοικητικού μοντέλου
Αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα “προηγμένης χώρας αυτοδιοικητικά” τη Σουηδία, ο νέος πρόεδρος τόνισε, πως, εκεί “για να εμπεδώσουν το σημερινό σύστημα χρειάστηκαν 20 χρόνια”. Εξήγησε μάλιστα, πως, “εμείς δυστυχώς στη χώρα αλλάζουμε κάθε οκτώ χρόνια το διοικητικό μοντέλο”, κάτι που καθιστά δύσκολη την προσαρμογή σε νέα δεδομένα σε κάθε περίοδο αλλαγής. “Προσωπικά είμαι ένθερμος υποστηρικτής του μοντέλου του “Καλλικράτη” με τις όποιες ατέλειες πρέπει να διορθώσουμε επειδή συνενώνονται αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Πιστεύω ότι για την πενταετία μας έχουμε πολλή δουλειά, πολλές δυσκολίες όπως ανάμεσα σε άλλες είναι και ο κρατικός συγκεντρωτισμός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε καθώς πρέπει να τους πείσουμε ως Αυτοδιοίκηση για κάτι σημαντικό: Ότι η αρχή της εγγύτητας μπορεί να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα για τον απλούστατο λόγο ότι οι Δήμοι πρωτίστως και οι Περιφέρειες ακολούθως είναι πλησιέστερα στον πολίτη και βιώνουν τα προβλήματά τους” σημείωσε καταλήγοντας.
Κ. Κουκάς: Το Νότιο Αιγαίο πρότυπο ανάπτυξης
Με αφορμή την ανάδειξή του και τη συμμετοχή του στην εκτελεστική επιτροπή, ο δήμαρχος Μυκόνου, έκανε λόγο για μία νέα αρχή. “Οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τη νέα εκτελεστική γραμματεία του Νοτίου Αιγαίου επιβεβαιώνουν ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιλαμβανόμενοι τα μηνύματα των καιρών, κάναμε πράξη την εντολή των πολιτών για μία νέα αρχή. Μακριά από πολιτικές και τοπικές αντιπαραθέσεις λειτουργήσαμε με βάση τη σύνθεση και ενώσαμε δυνάμεις για τον κοινό στόχο: Το Νότιο Αιγαίο να γίνει πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών του” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ταυτόχρονα, πως. “Η εκλογή μου στη νέα πενταμελή εκτελεστική γραμματεία είναι τιμητική και για το πρόσωπό μου, αλλά κυρίως για το νησί μας. Όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή που έθεσα υποψηφιότητα, στόχος μας βασικός είναι η Μύκονος να πάει ακόμα πιο ψηλά και να παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή στην επόμενη πενταετή θητεία”.