Choose Greece 2022 – Κωνσταντίνος Κουκάς: «Να μετεξελιχθεί η Μύκονος σε κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό»

Εκτυπώσιμη μορφή
Σάββατο, 30/04/2022 - 00:00

Για την συνεισφορά της Μυκόνου, στην οικονομία της χώρας, για τα ξεχωριστά τοπικά χαρακτηριστικά του νησιού, αλλά και για το πως η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στην ανάπτυξη και τον σεβασμό στο φυσικό τοπίο, μίλησε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, στο πλαίσιο του τουριστικού συνεδρίου Choose Greece, που διοργανώνεται από το Olympia Forum.
Ο κ. Κουκάς, τόνισε πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα κέρδη τους πέρα από τις δικές τους επενδύσεις προέρχονται και από το μοναδικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του κάθε προορισμού. Βέβαια είπε πως και η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται τους νόμους σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.
Αναλυτικά όσα είπε:

«Η Διεθνής αλλά και εγχώρια εμπειρία από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς έχει αναδείξει τον κίνδυνο της αλλοίωσης των τοπικών χαρακτηριστικών και της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε προορισμού καθώς και μία σειρά περιβαλλοντικών και άλλων αρνητικών επιπτώσεων.
Αυτό θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες τους. Η πολιτεία να νομοθετήσει με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική ταυτότητα αλλά και στην ικανότητα της κάθε τοπικής κοινωνίας χωρίς να αφήνει κερκόπορτες και εξαιρέσεις αλλά και να δημιουργήσει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των νόμων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία και κάθε επενδυτή marketing την αναγνώριση του δικαιώματος για σύγχρονες υποδομές ελεύθερους χώρους προστασία τοπικού οικοσυστήματος.
Οι επιχειρηματίες να κατανοήσουν ότι τα κέρδη τους πέρα από τις δικές τους επενδύσεις προέρχονται και από το μοναδικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του κάθε προορισμού.
Η κοινωνία να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται τους νόμους σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.
Όλα είναι μια αλυσίδα και αν σπάσει ένας κρίκος τότε δημιουργούνται προβλήματα.
Η Μύκονος έχει φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και συνεχίζει κάθε χρόνο να δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και όπως όλα δείχνουν θα έχει και φέτος μία εξαιρετική τουριστική χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ξεκάθαρο στόχο και στρατηγική από την πρώτη στιγμή. Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου με προτεραιότητες την αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία ενός πολεοδομικού σχεδίου το οποίο θα ενσωματώνει τα νέα δεδομένα.
Διαμορφώθηκε μία μελέτη που αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης στο νησί και περιγράφει τις απαραίτητες στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν.
Έγινε η ανάθεση από Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στον ανάδοχο για τη διαμόρφωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της Μυκόνου Και βέβαια μετά από συντονισμένες ενέργειες διασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών κ το αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο.
Σε Συνεργασία με την Πολιτεία συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα στην προώθηση των βασικών έργων.
Μια ακόμα παράμετρος είναι η αποφασιστικότητα του δήμου με ομόφωνες αποφάσεις στην αξιοποίηση των ένδικων μέσων για την αποτροπή Επενδύσεων που είναι αντίθετες με το χαρακτήρα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση θέλω η Μύκονος να είναι ένας τουριστικός προορισμός που θα μπορεί να απαντήσει με ένα ρεαλιστικό τρόπο στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και να διατηρήσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και να μετεξελιχθεί πέρα από κορυφαίος τουριστικός προορισμός σε κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό»!