18η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων από την UNESCO

Εκτυπώσιμη μορφή
Κυριακή, 18/04/2021 - 01:00

Ο Δήμος Μυκόνου γιορτάζει την 18η Απριλίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων από την UNESCOκαι το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

O Δήμαρχος Μυκόνου κος Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά :
<<Στις προθέσεις μας είναι να διασωθεί και να αναδειχθεί παράλληλα με τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και η μυκονιάτικη κληρονομιά. Στοχεύουμε στη μόνιμη και συστηματική στήριξη και συνέργειες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades σε πράξεις που αποκαλύπτουν το βάθος και το εύρος του παρελθόντος του νησιού εμπλουτίζοντας το μνημειακό του απόθεμα με πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς, ελληνιστικές θέσεις, βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά κατάλοιπα.
Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να παρουσιαστεί το διεθνούς φήμης νησί της Μυκόνου και ως ένα πλούσιο μνημειακό αποθετήριο. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες ανασκαφές στο Κάστρο της Μυκόνου, που χρηματοδοτεί ο Δήμος Μυκόνου, που σύντομα θα αναδειχθούν, έφεραν στο φως προϊστορική κατοίκηση, κλασικές και ελληνιστικές φάσεις, βυζαντινή εγκατάσταση και ενετικά κτήρια, που δημιουργούν «ένα μοναδικό μνημειακό παλίμψηστο που αναδεικνύει την διαχρονική σημασία της Μυκόνου». Αυτή η κληρονομιά, που καλλιεργεί ένα ακόμη ποιοτικότερο τουριστικό προφίλ, θα προβληθεί με κάθε δυνατό τρόπο.
Η έρευνα και ανάδειξη του Κάστρου της Μυκόνου θα παρουσιάσει σύντομα μια μεταμορφωμένη Χώρα, εκτοξεύοντας την πολιτισμική και τουριστική της υπεραξία. Ο σύγχρονος και ο παρελθόν πολιτισμός μας είναι στοιχείο ποιοτικής διαφοράς στην τουριστική αγορά αλλά κυρίως ενίσχυση και σεβασμός της τοπικής πολιτισμικής μας ταυτότητας. Συνεχίζουμε...>>