"Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021 με βασικότερα χαρακτηριστικά το στοχευμένο πρόγραμμα έργων υποδομών και την εντυπωσιακή μείωση των εσόδων λόγω της πανδημίας"

Εκτυπώσιμη μορφή
Δευτέρα, 28/12/2020 - 00:00

Με βασικό στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Δήμου, την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός για το 2021.

Επισημαίνεται πως λόγω της αναμενόμενης τουριστικής περιόδου προβλέπεται πολύ μικρή μείωση των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών, ενώ παράλληλα υπάρχει σημαντική συρρίκνωση σε όλες τις κατηγορίες των εσόδων με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα τακτικά έσοδα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που βεβαιώνονται για πρώτη φορά (μείωση 1656%), το τέλος παρεπιδημούντων (μείωση 531%), το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων (μείωση 404%).

Παρόλα αυτά, ο Δήμος εστιάζοντας σε σημαντικά έργα υποδομών για το νησί προχωρά στην υλοποίησή τους μέσω της εξασφάλισης ιδίων πόρων. Ειδικότερα, διαθέτει από τον προϋπολογισμό του 2021:

⦁ 2.075.885 ευρώ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου led.
⦁ 720.000 ευρώ για το έργο που αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Ανεμόμυλων.
⦁ 500.000 ευρώ για τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις δρόμων του νησιού.
⦁ 201.000 ευρώ για το έργο «Συντήρηση και Βελτίωση Υποδομών-Συντήρηση, Προστασία, Προβολή Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Νήσους Δήλο, Ρήνεια και Μύκονο.»
⦁ 150.000 ευρώ για το Ειδικό Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Μυκόνου.
⦁ 111.300 ευρώ για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης του Σχολικού κτιρίου του ΕΠΑΛ.

Σε σχετική του δήλωση ο Κ.Κουκάς τόνισε:

«Παρά τη δυσμενή υγειονομική και οικονομική συγκυρία αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλύτερη προετοιμασία του νησιού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Ο Προϋπολογισμός, όπως έχω ξαναπεί και στο παρελθόν, δεν είναι μια στείρα παράθεση αριθμών και κωδικών. Αποτελεί το μέσο για να υλοποιήσουμε ότι ονειρευτήκαμε και σχεδιάσαμε για το Νησί. Παρά τη δυσμενή υγειονομική και οικονομική συγκυρία και την αναμενόμενη εντυπωσιακή μείωση εσόδων, αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του νησιού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, με σοβαρότητα, επιμονή και πολύ δουλειά θα τα καταφέρουμε».