Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δήμαρχο Μυκόνου

Εκτυπώσιμη μορφή
Δευτέρα, 22/03/2021 - 00:00

Στη Μύκονο, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση, μετά την επιβολή των αυξημένων περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του Covid-19, βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας.

Στο νησί των ανέμων βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά, αλλά και τους φορείς του νησιού, προκειμένου να καταγράψει τα σχόλια της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τις επιπτώσεις από την επιβολή του “mini lockdown”, που επιβλήθηκε λόγω της αύξησης των κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με το Δήμαρχο Μυκόνου, συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς του νησιού στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου, ενώ επισκέφτηκε και το Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μυκόνου, με νηφαλιότητα σκιαγράφησε την κατάσταση, ενώ δήλωσε αισιόδοξος, ότι με την άμεση άρση των μέτρων, η Μύκονος θα καταφέρει να εξισορροπήσει την πορεία της φετινής σεζόν, παρά το πλήγμα στην εικόνα του νησιού.

Τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα

Υπενθυμίζεται, ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα για το νησί της Μυκόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, σε συνεννόηση και με τα σωματεία επιχειρηματιών του νησιού, προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση και λήψη απόφασης, στην οποία προτείνει την επιβολή εναλλακτικών μέτρων, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς όμως εκπτώσεις στο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Κυριότερα εξ αυτών, αφορούν στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με έμφαση στα σημεία όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, όπως π.χ. στη Χώρα, την ανανέωση του Green Pass των επισκεπτών ανά 72 ώρες, αλλά και την ενθάρρυνση της απόφασης των επιχειρηματιών του νησιού για την παροχή bonus ύψους 150 ευρώ σε κάθε εργαζόμενό τους που θα εμβολιάζεται.

«Το να δουλέψει η Μύκονος είναι ευεργετικό για τη χώρα»

Κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Μυκόνου τόνισε, ότι η σεζόν στο νησί ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά, ενώ από την πλευρά τους Δήμος και επιχειρηματίες, προσπάθησαν εξ αρχής να τηρούν τα μέτρα, «ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, «σε αυτό συμβάλει πάρα πολύ η σύσταση, για πρώτη φορά στο νησί μας, Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης, με αποτέλεσμα να έχει ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στο νησί μας πάρα πολύ και αυτό αποτελεί μία αλλαγή σελίδας για τη Μύκονο. Έτσι, λοιπόν και αυτό το γεγονός βοηθά πολύ στην τήρηση των μέτρων, στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο κ. Κουκάς παραδέχτηκε την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τόνισε, ότι δεν υπάρχουν νοσηλείες, ανάμεσα σε αυτά.

Προχωρώντας στην ενημέρωση του κ. Τσίπρα, σχετικά με τις ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κουκάς ανέφερε, ότι «το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε την αναθεώρηση των μέτρων. Προτείναμε εναλλακτικά, την εφαρμογή μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στη Χώρα της Μυκόνου, προτείναμε την ανανέωση του Green Pass ανά 72 ώρες, καθώς και μία δέσμη άλλων μέτρων, προκειμένου να αντικατασταθούν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν».

Ωστόσο, τόνισε, ότι μέχρι στιγμής η σεζόν έχει πάει πάρα πολύ καλά στο νησί, με τη Μύκονο να βιώνει κίνηση, που «αγγίζει» σχεδόν τα επίπεδα προ πανδημίας, το 2019.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως είναι αβέβαιο, «αν αυτή η απόφαση θα επηρεάσει, τόσο την ομαλή ροή της σεζόνστη Μύκονο, όσο και την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, δεδομένου ότι εφόσον η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, το μήνυμα που εκπέμπεται προς τα έξω δεν είναι και ό,τι πιο θετικό», ενώ απηύθυνε ερωτήματα προς τον Δήμαρχο «αρχικά αν είχατε κάποια επικοινωνία, συνεννόηση και συμμετοχή στη λήψη αυτής της απόφασης και δεύτερον αν έχετε συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μη συνεχιστεί ή να μη χρειαστεί να ληφθεί ξανά μία τέτοια απόφαση».

Απαντώντας, ο κ. Κουκάς ξεκαθάρισε, ότι «από την αρχή της πανδημίας, τα ζητήματα αυτά τα χειρίζεται αποκλειστικά η κεντρική κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία. Και σας μιλώ αυτή τη στιγμή και ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, τονίζοντας ότι οι Δήμοι δεν έχουν καμία αποφασιστική ιδιότητα, όσον αφορά στο τι μέτρα επιβάλλονται και στη χάραξη αυτών των πολιτικών. Ενημέρωση μπορεί να γίνεται».

Επιπλέον, διευκρίνισε, ότι «είχαμε εικόνα σχετικά με την υγειονομική κατάσταση, είχαμε επικοινωνία με τον υπουργό, ενώ είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, τόσο στη Μύκονο, όσο και σε άλλους προορισμούς. Ήταν αντιληπτό ότι κάτι θα γίνει. Η διαφωνία μας ήλθε στο είδος των μέτρων που επιβλήθηκαν. Και αυτό διότι η Μύκονος δεν έκλεισε, δεν έχουμε lockdown, έχουμε κάποια πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, η Μύκονος είναι συνώνυμο της διασκέδασης και επομένως, η απαγόρευση της μουσικής σίγουρα κάποιους τους αποτρέπει από το να έρθουν, ή αν είχαν έρθει, τους ωθεί να φύγουν».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Μυκόνου υπογράμμισε, ότι «σίγουρα υπήρξε πλήγμα στην εικόνα της Μυκόνου. Είμαι σίγουρος όμως, ότι όταν πλέον αρθούν τα μέτρα αυτά, θα καταφέρουμε να το ισορροπήσουμε αυτό το πλήγμα. Εμάς, στόχος μας είναι να ανοίξει το νησί και όλοι μαζί, πολιτεία και Δήμος, να διασφαλίσουμε ότι θα τηρούνται τα μέτρα, ακόμη και αυτά τα επιπλέον μέτρα που μόνοι μας ζητήσαμε, σε συνεννόηση και με τους φορείς του νησιού, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σεζόν διότι το να δουλέψει καλά η Μύκονος, είναι ευεργετικό για όλη την Ελλάδα».

Η δήλωση του Α. Τσίπρα

Κατόπιν της ενημέρωσής του από τους φορείς και τις αρχές της Μυκόνου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα όμως φέτος, είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Όταν κάνεις για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε έναν χρόνο το ίδιο λάθος, τότε δεν πρόκειται για αστοχία ή ατυχία, αλλά για ανικανότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί. Την καλούμε, έστω και τώρα, να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, να προχωρήσει σε εκτεταμένα τεστ και ιχνηλάτηση, να δημιουργήσει ξενοδοχεία καραντίνας.

Την καλούμε όμως ταυτόχρονα, μετά το μίνι lockdown στη Μύκονο που δίνει πολύ αρνητικό σήμα για κάθε προορισμό και για τον ελληνικό τουρισμό, να προχωρήσει σε μία επιθετική καμπάνια προκειμένου να ξαναδώσει το σήμα ότι οι διακοπές στα ελληνικά νησιά είναι ασφαλείς υγειονομικά.

Ο ελληνικός τουρισμός και η δημόσια Υγεία είναι κρίσιμα ζητήματα για να αντιμετωπίζονται με αυτήν την αβάσταχτη ελαφρότητα».