Πρόταση για σύνδεση της Ραφήνας με Σύρο, Τήνο & Μύκονο

Εκτυπώσιμη μορφή
Δευτέρα, 26/11/2012 - 00:00

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μειοψηφίας από την Ενότητα Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, κατά τη συζήτηση για την ακτοπλοΐα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο, ενημέρωσε την Περιφερειακή Αρχή και τον παρόντα Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνη για το θέμα που δημιουργείται με την διαφαινόμενη διακοπή του δρομολογίου του πλοίου Blue Star Ιθάκη για 2 τουλάχιστον μήνες από την γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Τήνος - Μύκονος. Η εξέλιξη αυτή όπως τόνισε ο κ. Κουκάς μονάχα ως κακόγουστη φάρσα ακούγεται, ενώ κατάθεσε και μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για να διατηρηθεί η σύνδεση Μυκόνου και Τήνου με τη Σύρο.
Όπως ανέλυσε στο Σώμα, η Μύκονος απέχει από το διοικητικό κέντρο της Σύρου γύρω στα 20 ναυτικά μίλια και πως οι κάτοικοι της Μυκόνου, ιδίως μετά και την επικείμενη κατάργηση το τελευταίο διάστημα τόσο της Εφορίας όσο και του Ι.Κ.Α πολύ συχνά χρειάζονται να ταξιδεύουν ανάμεσα στα δυο νησιά τόσο για διοικητικής φύσεως υποθέσεις όσο και για λόγους υγείας.
Υπενθύμισε δε στους παριστάμενους ότι το Κέντρο Υγείας Μυκόνου δεν διαθέτει ορθοπεδικό, καρδιολόγο, ουρολόγο και άλλες ειδικότητες, κατ επέκταση ακόμη και τα πιο απλά περιστατικά παραπέμπονται στο Νοσοκομείο της Σύρου με το συμβατικό πλοίο. Σε αντίθετη περίπτωση το ΕΚΑΒ θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα για τις διακομιδές.
Μείζον είναι το θέμα και για τους επαγγελματίες οι οποίοι κατά μέσο όρο ταξιδεύουν στη Σύρο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με υποχρεωτική δε διανυκτέρευση μιας και μέχρι τώρα μονάχα ένα δρομολόγιο εξυπηρετούσε την γραμμή τους χειμερινούς μήνες, αυτό του Ιθάκη, ενώ τους χειμώνες κανένα από τα επιδοτούμενα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια δεν προσεγγίζει τη Μύκονο προς κανέναν προορισμό. Πρακτικά όπως είπε ο κ. Κουκάς αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι για 2 μήνες παύει η σύνδεση Μυκόνου – Πειραιά και παραμένει μόνο αυτή της Ραφήνας με ότι συνέπεια έχει αυτό για το εμπόριο, η Μύκονος σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από την πρωτεύουσα δεν θα συνδέεται πλέον με την Σύρο!
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος πρότεινε στο Σώμα, την Περιφερειακή Αρχή και τον Γενικό Γραμματέα από κοινού να ληφθεί πρωτοβουλία άμεσα για την άμεση τροποποίηση του δρομολογίου των δυο επιβατηγών πλοίων της Ραφήνας (Αικατερίνη Π. και Πηνελόπη) που ενώ παραδοσιακά προσεγγίζουν Άνδρο, Τήνο, Μύκονο για το επόμενο δίμηνο και τουλάχιστον 3 φόρες την εβδομάδα να εντάξουν στο δρομολόγιο τους τη Σύρο. Με πρόχειρους υπολογισμούς όπως τόνισε ο κ. Κουκάς η καθυστέρηση στα δρομολόγια (πρωινά και απογευματινά) θα είναι γύρω στη μιάμιση ώρα ανά δρομολόγιο ενώ το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό μιας και οι κάτοικοι Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου, τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν την πρωτεύουσα χωρίς καν να χρειαστεί να διανυκτερεύσουν μιας και θα διαθέτουν αρκετές ώρες να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους. Εναλλακτικά πρότεινε να προκριθεί η δρομολόγηση καθημερινής ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας Μυκόνου – Σύρου.
Επιπλέον, τόσο ο Γενικός Γραμματέας κ. Σπιλάνης όσο και η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκαν να ελέγξουν άμεσα την δυνατότητα ένταξης της Σύρου σε ορισμένα από τα δρομολόγια της Ραφήνας για το επόμενο δίμηνο ενώ για το ζήτημα εντάχθηκε σχετική αναφορά για την αντίθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διαφαινόμενη αποδρομολόγηση σε ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο.