Παρέμβαση Κωνσταντίνου Κουκά για τις αντικειμενικές αξίες της Μυκόνου

Εκτυπώσιμη μορφή
Σάββατο, 15/06/2013 - 22:00

Για το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών της Μυκόνου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος στην Άνδρο.

Στα πλαίσια διευρυμένης συζήτησης για την άδικη φορολόγηση των ακινήτων στα νησιά του  Ν. Αιγαίου, ο κ. Κουκάς υπογράμμισε την δυσαρμονία που εντοπίζεται ανάμεσα στις αντικειμενικές και εμπορικές αξίες στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη από το 2005 έχει εφαρμοστεί στη Μύκονο ειδικό χωροταξικό, με το οποίο και έχει απαγορευθεί απολύτως η δόμηση στα αγροτεμάχια σε μεγάλο μέρος του νησιού, ενώ την ίδια στιγμή οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν υψηλές λόγω της φήμης του νησιού σε πλήρη όπως τόνισε δυσαναλογία με τις εμπορικές, καθιστώντας απαγορευτικό για την μυκονιάτικη οικογένεια να διατηρήσει την γη που κληρονόμησε από τους προγόνους της, την οποία και δεν μπορεί να αξιοποιήσει παρά μόνο με χρήση βοσκότοπου. 

Ο κ. Κουκάς δυναμικά αξίωσε από την περιφερειακή αρχή να κινηθεί αρμοδίως για να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες ενόψει μάλιστα και της επικείμενης φορολόγησης στα αγροτεμάχια. 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με πρόταση του Περιφερειάρχη εγκρίθηκε η σύσταση επιτροπής, αποτελούμενη από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κ. κ. Γ. Πουσσαίο και Φ. Χατζηδιάκο, την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κα. Α. Μπαφίτη και κ. Κ. Κουκά  (ο οποίος εκπροσωπεί τη μείζονα μειοψηφία του Συμβουλίου) που ανέλαβαν να επεξεργαστούν τις τιμές των αντικειμενικών αξιών  και τον τρόπο υπολογισμού τους, οι οποίες ποικίλλουν ανά περιοχή και να υποβάλλουν σχετικό σχέδιο προς έγκριση στις αρμόδιες Αρχές.