Παρέμβαση Κουκά στον Υπ. Υγείας για το Κέντρο Υγείας Μυκόνου

Εκτυπώσιμη μορφή
Τρίτη, 08/10/2013 - 13:11

Μύκονος, 08-10-2013

 

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 

Κοιν:  - Γενικό Γραμματέα Υγείας κ. Π. Καλλίρη

            - Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα. Χ.   Καλογήρου

           - Βουλευτές Ν. Κυκλάδων

 

Θέμα: Η δημόσια υγεία στη Μύκονο

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

            Την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 30/09/2013, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην Πάρο και μεταξύ των θεμάτων ημερησίας διατάξεως που συζητήθηκαν ήταν αυτό της δημόσιας υγείας στα νησιά της Περιφέρειας μας. Ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου, στην εισήγηση μου, συνόψισα την επικρατούσα κατάσταση της δημόσιας υγείας στην ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο. Γνωρίζοντας την αγάπη σας για τον τόπο μας αλλά και την ειλικρινή σας πρόθεση να αναβαθμίσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, σας κοινοποιώ αυτούσιο το κείμενο της εισήγησης μου και σας καλώ να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

« …Έχουν περάσει 2 χρόνια και 2 μήνες από την τελευταία φορά που απασχόλησα το Περιφερειακό Συμβούλιο με το ζήτημα του Κέντρου Υγείας Μυκόνου. Στην τότε συνεδρίαση του Σώματος στη Νάξο είχα μιλήσει για εγκατάλειψη του συστήματος δημόσιας υγείας του ίσως πλέον προβεβλημένου προορισμού της χώρας μας. Τότε, ο παριστάμενος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας είχε προβληματιστεί μαζί μας στο άκουσμα των αδιανόητων ελλείψεων  σε ιατρικό προσωπικό αλλά και σε φαρμακευτικό (αντιβιώσεις, οροί, παυσίπονα κ.α) και λοιπό απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της μονάδας υγειονομικό υλικό (χειρουργικά ράμματα, γάζες, επίδεσμοι, βαμβάκι κ.α), και είχε υποσχεθεί δημόσια να εξετάσει το ζήτημα κατά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Στο τέλος μια πολύ καλής τουριστικής σεζόν για τη Μύκονο, με ποσοτική και ποιοτική αύξηση των αφίξεων αλλά και των απαιτήσεων. Ας δούμε λοιπόν τι υποδομή υγείας διαθέτει το ελληνικό κράτος στο νησί των 11.000 κατοίκων, που κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο φιλοξενεί συνολικά γύρω στα 100.000 άτομα ημερησίως (κατοίκους, εποχιακά εργαζόμενους και επισκέπτες). Πριν σας εκθέσω την κατάσταση θα σας ενημερώσω ότι είναι δραματικά χειρότερη από ότι ήταν το 2011 και ότι είμαστε ένα βήμα πριν την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε περιφερειακό Ιατρείο.

Το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, με τα εκατοντάδες περιστατικά ημερησίως την τουριστική περίοδο, διαθέτει:

 • 2 μόνιμους νοσηλευτές εκ των οποίων η μία σε πρόσφατη άδεια εγκυμοσύνης και μια νοσηλεύτρια με απόσπαση ορισμένης διάρκειας. Οι βάρδιες βέβαια είναι 3.
 • 3 επιμελητές παθολόγους με δυνατότητα εφημερίας, εκ των οποίων οι 2 σε βαθμό διευθυντή με μάξιμουμ αριθμό εφημεριών 7 και 1 επιμελητή Β’ με μάξιμουμ αριθμό εφημεριών 11. Σύνολο δυνατοτήτων σε εφημερίες 25. Δυστυχώς ο μήνας έχει 30 ημέρες καθώς και οι ιατροί έχουν δικαίωμα σε άδεια.
 • 1 μικροβιολόγο
 • 1 παιδίατρο
 • 3 αγροτικούς εκ των οποίων ο ένας ήδη σε παράταση διάρκειας. Οι αγροτικοί βέβαια συνοδεύουν συχνά συνοδεύουν ασθενείς στις διακομιδές, οπότε η απουσία τους είναι ακόμη εμφανέστερη.

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι εκ των άνω 5 ειδικευμένων γιατρών του Κέντρου Υγείας κανείς δεν μπορεί να καλύψει χειρουργικά περιστατικά, ελλείψει ανάλογης ειδίκευσης.

 Τέλος, το Κέντρο Υγείας διαθέτει 2 διοικητικούς υπαλλήλους, 4 θυρωρούς (1 σε άδεια εγκυμοσύνης) όπως και μια επισκέπτρια Υγείας, ομοίως σε άδεια εγκυμοσύνης.

Ας πάμε όμως και στις ελλείψεις. Το Κέντρο Υγείας Μυκόνου από της ενάρξεως λειτουργίας το 1986 δεν προκήρυξε ποτέ θέσεις ορθοπεδικού αλλά και καρδιολόγου. Αγαπητοί συνάδελφοι παρακαλώ αντιλήφθητε τι σημαίνει σε ένα προορισμό όπως η Μύκονος, με τα περίπου 70 τροχαία ατυχήματα καθημερινά, ότι δεν υπάρχει δημόσιος ορθοπεδικός ενώ κανείς δεν μπορεί να καλύψει χειρουργικά περιστατικά.

Το πάζλ της εγκατάλειψης συμπληρώνει η απουσία τεχνολόγου ακτινοτεχνικού. Στο κέντρο υγείας Μυκόνου το 2012 παρελήφθη υπερσύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα ενώ ήδη από τότε το Ακτινολογικό είναι κλειστό και φυσικά το μηχάνημα σε αχρησία. Και επιπλέον να σας ενημερώσω ότι από τους υπάρχοντες ιατρούς κανείς δεν έχει ειδικευτεί στις διασωληνώσεις.

Σύμφωνα δε με πρόσφατα στοιχεία σας ενημερώνω ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 γύρω στα 280 περιστατικά από το σύνολο των τροχαίων και άλλων περιστατικών, ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΑΝ σε ιδιώτη ή στα κοντινότερα νοσοκομεία Σύρου ή Αθήνας, επειδή έχρηζαν είτε ορθοπεδικής είτε χειρουργικής αντιμετώπισης και αν και προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας απλά διαπιστώθηκε ότι η μόνη δυνατή αντιμετώπιση τους είναι η παραπομπή τους.  

Το ΕΚΑΒ δε που λειτουργεί στη Μύκονο ως ανεξάρτητη μεν αλλά συστεγαζόμενη δε υπηρεσία  έχει επίσης ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου ενώ εκεί εντοπίζεται και η πρωτοτυπία για την δημόσια υγεία το ΕΚΑΒ να μη έχει δική του γραμμή επικοινωνίας. Κοινώς, αν έχεις περιστατικό χρήζον άμεσης διακομιδής δεν καλείς το 166 και έρχεται το ΕΚΑΒ, αλλά καλείς στο θυρωρείο του Κέντρου Υγείας και εφόσον υπάρχει θυρωρός στην βάρδια τον ενημερώνεις ειδάλλως απαντά ο γιατρός η ο νοσηλευτής εφημερίας και αυτοί κρίνουν και στέλνουν το ΕΚΑΒ, όταν έχει βέβαια οδηγό βάρδιας. 

Την ήδη καθημερινά ακροβατούσα λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυκόνου επιβαρύνει επιπλέον η διακομιδή ασθενών από Νάξο, Πάρο και Τήνο που λόγω ευκολίας προσέγγισης του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, φιλοξενούνται για κάποιες ώρες στη Μύκονο προτού αναχωρήσουν για Αθήνα.

Και φυσικά να διευκρινίσω ότι επειδή στη Μύκονο δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα χωριό, ένα είναι και το Περιφερειακό Ιατρείο, αυτό της Άνω Μεράς, όπου όμως και η εκεί Γενική Ιατρός είναι σε μακρά αναρρωτική άδεια. Καμία σχέση λοιπόν με άλλα νησιά με διάφορα περιφερειακά ιατρεία.

Στη Μύκονο, η δημόσια υγεία διαθέτει σήμερα όλο και όλο πέντε ιατρούς.

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και πρέπει άμεσα να βελτιωθεί. Σήμερα παρά τον όγκο των περιστατικών, συγκρίνοντας τους αντίστοιχους οργανισμούς λειτουργίας είναι το πλέον υποβαθμισμένο Κέντρο υγείας στις Κυκλάδες από  άποψη επάρκειας προσωπικού, δεχόμενο όμως ταυτόχρονα τις περισσότερες επισκέψεις…»

Κύριε Υπουργέ, συνοψίζοντας σας παραθέτω ορισμένες κινήσεις σας που θα αποφόρτιζαν άμεσα το πρόβλημα, ήτοι:

 

 • Τροποποίηση του υφιστάμενου οργανογράμματος ώστε να εναρμονιστεί με τα σημερινά στοιχεία πληθυσμού και επισκεπτών και να καταστεί εφικτή η στελέχωση και με Γενικούς Ιατρούς.

Ακόμη και στο υφιστάμενο και δυσανάλογο της πραγματικότητας οργανόγραμμα επιβάλλεται:

 • Προκήρυξη ενδιαφέροντος για Ορθοπεδικό
 • Προκήρυξη ενδιαφέροντος για Τεχνολόγο Ακτινοτεχνικό
 • Προκήρυξη ενδιαφέροντος για Καρδιολόγο
 • Προκήρυξη ενδιαφέροντος για Νοσηλευτικό Προσωπικό
 • Προκήρυξη ενδιαφέροντος για Οδηγούς Ασθενοφόρου
 • Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
 • Προκήρυξη ενδιαφέροντος για Οδοντίατρο

    Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει οικονομικά και θεσμικά κίνητρα στους γιατρούς (αγροτικούς, γενικούς κτλ) οι οποίοι θα υπηρετούν στα νησιά (π.χ. με 3 χρόνια σε νησί απευθείας ένταξη στην ειδικότητα, εξασφάλιση στέγης, επιπλέον μοριοδότηση).

Η κατάσταση είναι επιδεινούμενη και οφείλει η πολιτεία να δράσει άμεσα προτού να είναι μη αναστρέψιμη και κυρίως πριν κάποιο ατυχές περιστατικό βλάψει ανεπανόρθωτα την συνολική εικόνα της τουριστικής μας χώρας στο εξωτερικό, για την οποία η κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να ανορθώσει. Παραμένω στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και συνάντηση για την πληρέστερη ενημέρωση σας. 

 

Με εκτίμηση,

 

Κωνσταντίνος Π. Κουκάς

Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου