Παρέμβαση Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Εκτυπώσιμη μορφή
Πέμπτη, 11/11/2021 - 16:53

Σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου παρευρέθη ο Δημαρχος Μυκόνου. Ενα απο τα θέματα της ήταν και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει σχετικά:

«Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αποτελεί μία πράξη δικαιοσύνης, αλλά και απόδειξης, ότι η Πολιτεία κατανοεί απολύτως τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ δεν οδηγεί πρακτικά σε αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου, ενώ διατηρείται μία πρακτική της “αρνητικής μεταχείρισης” τουριστικών προορισμών, που διαχρονικά συμβάλλουν στην διεθνή προβολή της χώρας και την ίδια ώρα δεν λαμβάνουν της αντίστοιχης στήριξης από το κράτος σχετικά με τις δημόσιες υποδομές τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι στα περισσότερα νησιά η βασική τουριστική περίοδος διαρκεί περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας όλο τον χρόνο.
Επισημαίνω μάλιστα ότι ως Δημοτική Αρχή είχαμε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της τότε απόφασης, αλλά δυστυχώς το 2017 είχε απορρίψει το αίτημά μας.
Θυμίζω επίσης ότι οι εισηγητές, στις τότε συνεδριάσεις της Βουλής, είχαν αποδώσει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου στη διασφάλιση της συμφωνίας των Θεσμών και είχαν τονίσει ότι θα επανεξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.»
.