Ο κυκλαδικός πολιτισμός ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον κόσμο με την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Μυκόνου

Εκτυπώσιμη μορφή
Δευτέρα, 27/11/2017 - 14:13

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην Αθήνα, μια σειρά από σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και κύριο θέμα τον αρχαιολογικό θησαυρό των Κυκλάδων.

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά και το Φετιχιέ Τζαμί, παρουσιάστηκε ο πολυτελής κατάλογος της Έκθεσης ''VANITY - Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες'', η οποία φιλοξενούνταν μέχρι πρόσφατα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου και η οποία στο εξής θα ''ταξιδεύει'' σε όλο τον κόσμο, μέσω της πρωτότυπης έντυπης έκδοσης.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Βυζαντικό & Χριστιανικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου ''Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες'', στο οποίο συμμετείχε ως βασικός ομιλητής ο Δήμαρχος Μυκόνου, ενώ ακολούθησαν τα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Έκθεσης με την επωνυμία ''Κυκλαδικά Στιγμιότυπα''.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, συνθέτει επιλεγμένα «στιγμιότυπα» με πρωταγωνιστές ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου των Κυκλάδων από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα και περιλαμβάνει μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα από τα νησιά, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι Μύκονος και Δήλος είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εν λόγω Διεθνές Συνέδριο, με περισσότερες από 15 εισηγήσεις σχετικά με την πλούσια αρχαιολογική τους κληρονομιά αλλά και σημαντικά εκθέματα στην έκθεση.

Ο κ. Κουκάς στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας, αλλά και στο σημαντικό έργο για τη διαφύλαξη και ανάδειξή της, από τους επιφανείς Αρχαιολόγους Φωτεινή Ζαφειροπούλου και Κωνσταντίνο Τσάκο, προτείνοντας μάλιστα την ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες του Δήμου Μυκόνου, ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφορά τους.

Μεταξύ άλλων, το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στην ''στρογγυλή τράπεζα'' η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Ζώρζος, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης και φυσικά ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και βασικός συντελεστής των προαναφερόμενων δράσεων

Η Έκθεση ''Κυκλαδικά Στιγμιότυπα'' θα φιλοξενείται στο Βυζαντικό & Χριστιανικό Μουσείο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.