Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς «υπενθύμισε» στο Κογκρέσο των Τοπικών & Περιφερειακών Αρχών τις αντίστοιχες αναθεωρητικές πολιτικές της Τουρκίας

Εκτυπώσιμη μορφή
Παρασκευή, 04/03/2022 - 12:34

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς συμμετείχε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Προεδρείου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου σε έκτακτη συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο τονίζει ότι η ένοπλη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία συνιστά επίθεση κατά των αρχών και των αξιών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, τα οποία προωθεί και υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι αυτός ο πόλεμος καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των τοπικών αρχών στην Ουκρανία και προκαλεί σοβαρά δεινά στον ουκρανικό λαό.
Παράλληλα τονίστηκε ότι θεωρεί αδύνατη την συνεργασία με την Ρωσική αντιπροσωπεία στο Κογκρέσο μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Μυκόνου και αντιπροέδρος του Κογκρέσου επεσήμανε ότι «εκπροσωπώ μία χώρα, που σταθερά και αταλάντευτα υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο εάν και αρκετές φορές δεν βρήκε την ίδια αποφασιστική στήριξη που αρμόζει για δικά της εθνικά ζητήματα, που υπάρχουν επίσης παραβιάσεις των αρχών του διεθνούς δικαίου».
Ευχήθηκε επίσης οι συνομιλίες να είναι ειλικρινείς και ουσιαστικές και τόνισε ότι εάν επικρατήσουν στο διεθνές στερέωμα αναθεωρητικές πολιτικές τότε θα εισέλθουμε σε μια νέα φάση ψυχρού πολέμου που θα μας φέρει πολλές δεκαετίες πίσω.
Τέλος δε δίστασε να θέσει και το θέμα της Τουρκίας λέγοντας:«Υπενθύμισα δε ότι αντίστοιχες θέσεις με αναθεωρητικό χαρακτήρα εκφράζει και η Τουρκία, που μόλις πρόσφατα έθεσε ξανά υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.
Η ειρήνη, η ασφάλεια και η διεθνής συνεννόηση αποτελούν την βασική αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποδεικνύεται στην πράξη πως με την εκλογή ενός δραστήριου Έλληνα δημάρχου και μάλιστα στο προεδρείο του Κογκρέσου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ειδικά σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.