Κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού η Μύκονος: Αντιστρέφεται η αρχική εικόνα που κατέγραφε πτώση των επισκεπτών - Newsbeast

Εκτυπώσιμη μορφή
Πέμπτη, 07/09/2023 - 18:18

Τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν την τουριστική κίνηση στο νησί της Μυκόνου, αντιστρέφουν την αρχική εικόνα που υπήρχε και έδειχνε μια πτωτική τάση όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι. Συν τοις άλλοις, το νησί των Ανέμων κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου καθώς συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές αεροπορικές αφίξεις.

Αυτό που παρατηρείται επίσης είναι πως στο υπερσύγχρονο και ανακαινισμένο αεροδρόμιο της Μυκόνου έχουμε μεν μια μικρή πτώση στις πτήσεις εξωτερικού (από τις 6.980 το Α’ επτάμηνο του 2022, στις 5.984 το αντίστοιχο διάστημα φέτος), ωστόσο υπάρχει αύξηση στις πτήσεις εσωτερικού, που από τις 3.827 το 2022 ανήλθαν στις 4.045 το τρέχον έτος. Μάλιστα αποκλειστικά για τον Ιούλιο έχουμε βάσει των στοιχείων της Fraport μια αύξηση των πτήσεων εσωτερικού της τάξης του 13,2% (από 1.217 το 2022 πήγαμε στις 1.378 το 2023). Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η διαφορά μεταξύ εσωτερικών και διεθνών πτήσεων εξηγείται από το γεγονός της αλλαγής στις προτιμήσεις των τουριστών, που πλέον έχουν ως σταθμό εισόδου την Αθήνα για παραμονή λίγων ημερών και στη συνέχεια προωθούνται στα νησιά. Ειδικά οι Αμερικανοί επισκέπτες που εφέτος τείνουν να διπλασιαστούν από πέρυσι και έχουν ως δημοφιλή τελικό προορισμό τη Μύκονο, ακολούθησαν αναγκαστικά αυτό το δρομολόγιο, δεδομένου ότι οι απευθείας πτήσεις από τις πόλεις των ΗΠΑ είναι μόνο προς την Αθήνα.

Σε επίπεδο εσόδων, το πρώτο τρίμηνο to 2023 εισπράχθηκαν, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή 3.499.317 ευρώ από καταλύματα και 2.870.162 ευρώ από την εστίαση, με τη δεύτερη να σημειώνει αύξηση κατά 12,5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2022. Οι αφίξεις, συνδυαστικά με τις εισπράξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για στοιχεία από επισκέπτες και όχι μόνιμους κατοίκους, πολύ περισσότερο αφού στις αφίξεις έχουν προσμετρηθεί και εκείνες των πτήσεων από χώρες του εξωτερικού.

Άξιο μνείας είναι τέλος το γεγονός ότι η Μύκονος σε επίπεδο εσόδων από καταλύματα και εστίαση, συμμετέχει κατά 3% στον ετήσιο κύκλο εργασιών στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2022, ποσοστό περίπου ίδιο με την Κέρκυρα και μεγαλύτερο των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, καθώς και του Λασιθίου, του Ρεθύμνου, της Χαλκιδικής , ακόμα και της Κω. Σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου υπερτερεί όλων των άλλων νησιών εκτός της Θήρας και της Ρόδου, πράγμα που δικαιολογείται από τον αριθμό των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης που βρίσκονται στους συγκεκριμένους προορισμούς (749 στη Μύκονο, 2.655 στη Ρόδο και 1.928 στη Σαντορίνη).