Η Μύκονος αποκτά για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης-Συνάντηση Δημάρχου Μυκόνου με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια

Εκτυπώσιμη μορφή
Τρίτη, 08/02/2022 - 20:43

Η παρουσίαση των βασικών κατευθύνσεων της μελέτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μυκόνου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, σήμερα Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, μόλις πέντε μήνες μετά την τελευταία τους επίσημη συνάντηση.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από διαβούλευση με το Δήμο Μυκόνου, σύμφωνα με την αξιολόγηση των αναγκών του σε υποδομές και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και προβλέπει 15 καίριες παρεμβάσεις για τη Μύκονο με βασικούς στόχους τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης με την προστασία του τοπικού χαρακτήρα και τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση της τουριστικής ζήτησης με ουσιαστική κατεύθυνση προς τον ποιοτικό τουρισμό και την αναβάθμιση των υποδομών, καθώς και τη δημιουργία νέων. Είναι το βασικό πρόγραμμα της Δημοτικής μας Αρχής που στα βασικά του σημεία παρουσιάζεται συνεχώς στους αρμόδιους φορείς, μια τακτική που τελικά κατόρθωσε να καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα υλοποίησής του από το κεντρικό κράτος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Υπουργό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την άμεση αναβάθμιση των βασικών υποδομών και το συνδυασμό υψηλών τουριστικών ροών και προστασίας της ιδιαίτερης εικόνας του νησιού, τον μοναδικό αυτό πλούτο μας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Δημήτριος Τζάνος, η εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου κα. Τόνια Ανδρονίκου και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κα. Μαρία Κουσαθανά.

Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης, αλλά και της ιεράρχησης των παρεμβάσεων που προτείνονται, συμφωνήθηκε η παρουσίαση της μελέτης από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων του νησιού σε ειδική ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουκάς, τόνισε:

«Η Μύκονος αποτελεί έναν κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό που συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, αλλά και στην αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι μετά από προσπάθειες ετών της δημοτικής αρχής, αλλά και φορέων του νησιού, η Πολιτεία, επιτέλους, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Με πράξεις και όχι με λόγια.
Η συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για την οποία συνεργαστήκαμε και ως Δήμος Μυκόνου, αφού παρουσιαστεί στους εκπροσώπους της τοπικής μας κοινωνίας θα πρέπει να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης μέσα από τη διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.
Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια της Πολιτείας, αλλά και τη στήριξη της τοπικής μας κοινωνίας θα προωθηθούν πολιτικές και δράσεις που θα καλύψουν κενά δεκαετιών, θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες υποδομές, θα προστατέψουν το περιβάλλον και θα δημιουργήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του τόπου μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον του και τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση των απαραίτητων πολιτικών. Είμαστε περήφανοι γιατί η πολιτική μας αποφέρει καρπούς, στηρίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες σύγκλισης της κοινωνίας μας και προετοιμάζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.»