Διαμαρτυρία για την ενδεχόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μυκόνου

Εκτυπώσιμη μορφή
Παρασκευή, 10/06/2011 - 21:58

Μύκονος, 10 Ιουνίου 2011
Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Περιφερειάρχη & Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου
- Δήμαρχο & Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μυκόνου
- Βουλευτές Ν. Κυκλάδων
- Μ. Μ. Ε.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα όλο και πυκνώνουν οι φήμες για την πρόταση της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (συσταθείσας με την απόφαση 85/7-1-2011) για την αξιολόγηση των ειρηνοδικείων της χώρας, που αποστολή έχει την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων αναφορικά με την ενδεχόμενη συγχώνευση ή κατάργηση των ανενεργών ή υπολειτουργούντων ειρηνοδικείων ή μετατροπή κάποιων εξ αυτών σε μεταβατικά. Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρεται σε έγγραφο σας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτή είναι «ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων».
Αυτήν την περίοδο η ομάδα εργασίας αξιολογεί τις προτάσεις των Προϊσταμένων των Πρωτοδικείων της χώρας, προς τους οποίους ο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα και όσον αφορά την περιοχή των Κυκλάδων, η πρόταση φέρεται να προκρίνει την οριστική κατάργηση 5 εκ των συνολικά 8 ειρηνοδικείων των νησιών μας, μεταξύ των οποίων παραδόξως συγκαταλέγεται και αυτό της Μυκόνου.
Για το θέμα της συνολικής κατάργησης των 5 ειρηνοδικείων των Κυκλάδων έχει ήδη τοποθετηθεί και αντιδράσει αρμοδίως η Γενική Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και για αυτό με την παρούσα επιστολή μου θα αναφερθώ ειδικότερα στην περίπτωση της Μυκόνου.
Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου διαθέτει μονάχα ένα δικαστήριο, το Ειρηνοδικείο Μυκόνου, στον φόρτο εργασίας του οποίου αξιέπαινα ανταποκρίνονται ο Ειρηνοδίκης Μυκόνου (επιφορτισμένος και με την κάλυψη άλλων Ειρηνοδικείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Σύρου εξαιτίας ελλείψεως αντίστοιχων ειρηνοδικών σε αυτά) και η μια και μοναδική υπάλληλος – δικαστική επιμελήτρια, επιβαρύνοντας ελάχιστά τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, περίπου 4 - 5 φορές το χρόνο συνέρχεται στην έδρα του Ειρηνοδικείου το Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σύρου με πλήθος υποθέσεων στα αντίστοιχα πινάκια. Το νησί της Μυκόνου, όπως γνωρίζετε, αποτελεί έναν διεθνή τουριστικό προορισμό, που αν και κατοικείται μονίμως από 11.000 περίπου κατοίκους, αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο εμπορικών συναλλαγών, ο πληθυσμός του οποίου για 6 τουλάχιστον μήνες αυξάνεται γεωμετρικά και δυσανάλογα προς την έκταση του. Η ύπαρξη του Ειρηνοδικείου αποτελεί δε από τις ελάχιστες κρατικές δομές που η Πολιτεία φρόντισε να εξασφαλίσει στο νησί αυτό την στιγμή που εδώ εντοπίζονται θεμελιώδεις ελλείψεις της διοίκησης και ολοφάνερη καταστρατήγηση της συνταγματικής επιταγής περί νησιωτικότητας. Το Ειρηνοδικείο Μυκόνου εξυπηρετεί πλήθος υποθέσεων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού, δεδομένο που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, καθώς και διατηρεί σημαντικό αρχείο. Ιδιαίτερα δε μετά την εφαρμογή του Ν. 3904/2010 η αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων ως ποινικά δικαστήρια (Πταισματοδικεία) έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό με υποθέσεις που λόγω της φύσης τους (υγειονομικές παραβάσεις, αγορανομικά, Κ.Ο.Κ κτλ) και της οικονομικοκοινωνικής δραστηριότητας της Μυκόνου, εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στα πινάκια του ανωτέρω δικαστηρίου.
Το ενδεχόμενο λοιπόν της κατάργησης του και της πιθανής συγχώνευσης και υπαγωγής του με αυτό της έδρας του Πρωτοδικείου, ήτοι της Σύρου, αποτελεί σίγουρα μια λάθος επιλογή εκ μέρους σας και μια επιπλέον κατάφωρη αδικία και περιφερειακή ανισότητα εις βάρος των κατοίκων της Μυκόνου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ενισχύουν την εθνική ανάπτυξη μέσα από την βαριά εθνική βιομηχανία του τουρισμού. Σε εποχή πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, η απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη, ακόμη και ως μάρτυρας, οφείλει να είναι άμεση και ανεμπόδιστη. Το ενδεχόμενο να χρειάζεται ο πολίτης να ταξιδέψει, ορισμένες φορές για υποθέσεις ρουτίνας - δια θαλάσσης - σε άλλο νησί συνάγεται πρόσθετο κόστος και αναστάτωση της οικογενειακής και επαγγελματικής του ζωής.
Στην «καλλικρατική» εποχή που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα αναμέναμε να δούμε περισσότερη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της δικαιοσύνης, ενδυναμώνοντας την σημασία του θεσμού των Ειρηνοδικείων, ενισχύοντας τα διοικητικά, ενδεχομένως και με μεταβατικά Μονομελή Πρωτοδικεία και όχι την διαφαινόμενη συρρίκνωση και υπερσυγκέντρωση, η οποία λειτουργεί μονάχα εις βάρος του πολίτη και ιδίως του πιο αδύναμου ενώ καθιστά την πρόσβαση στην δικαιοσύνη προνόμιο των «λίγων».
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για άλλους ακόμη που είμαι στην διάθεση σας να σας αναπτύξω, διαμαρτύρομαι εντονότατα για το ενδεχόμενο κατάργησης ή συγχώνευσης του Ειρηνοδικείου Μυκόνου, και σε κάθε λογική αφαίμαξης των παρεχόμενων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου.
Εάν πράγματι πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη τότε με σιγουριά σας διαβεβαιώνω πως με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μυκόνου πετυχαίνεται τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αφού και την λειτουργία του Ειρηνοδικείου Σύρου επιφορτίζεται με μεγάλο όγκο εργασίας αλλά και ταλαιπωρείται τον κάτοικο της Μυκόνου που θα χρειάζεται για το παραμικρό να ταξιδεύει και να διανυκτερεύει σε άλλο νησί. Η λογική του «γραφειοκρατικού τουρισμού» που επικράτησε στο παρελθόν στο ελληνικό κράτος είναι πλέον ξεπερασμένη και ανέφικτη στην δεδομένη οικονομική συγκυρία.
Σας καλώ λοιπόν πριν από οποιαδήποτε απόφαση σας να λάβετε υπ΄οψιν σας τη δικαστηριακή ύλη, το ανθρώπινο δυναμικό, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες καθώς επίσης και τις συνθήκες πρόσβασης στην νησιωτική Πρωτοδικειακή έδρα, δεδομένα που συντείνουν ολοφάνερα στην διατήρηση του Ειρηνοδικείου Μυκόνου.
Σας καλώ να αφουγκρασθείτε τις ανησυχίες των κατοίκων της Μυκόνου, τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και να δεσμευθείτε επανεξετάζοντας το ότι δεν πρόκειται να προχωρήσετε με οριστικές αποφάσεις σας σε οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος των Μυκονιατών, με στόχο την πρόσκαιρη μείωση των λειτουργικών δαπανών, μέσα από την ενδεχόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου του νησιού μας, ενέργεια στην οποία δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση και διαφωνία μας.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Π. Κουκάς
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου