Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 25% ζητάει ο Δήμος Μυκόνου

Εκτυπώσιμη μορφή
Τετάρτη, 27/05/2020 - 00:00

Τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών ζήτησε με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση διαπαραταξιακής επιτροπής που συνέστησε ο Δημάρχος Κ. Κουκάς με συντονιστή τον Δημοτικό Σύμβουλο Μιλτιάδη Ατζαμόγλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο, πρότεινε τη μείωση κατά 25% της τιμής της αντικειμενικής αξίας έκαστης ζώνης και τον επιμερισμό του προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας σύμφωνα με τη χρήση του οικήματος. Συγκεκριμένα μείωση 25% για τα εμπορικά καταστήματα, 50% για τις κατοικίες και για τον πρώτο όροφο καθώς και 80% για τις αποθήκες και τα οικόπεδα.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν τους οικισμούς του νησιού και συγκεκριμένα τη Χώρα, την Άνω Μερά, τον Πλατύ Γιαλό, τον Ορνό, τον Αγ. Ιωάννη και τον Αγ. Στέφανο.

Επισημαίνεται ότι με βάση την τιμή ζώνης υπολογίζονται πλήθος φόρων, όπως τα τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα, οι ετήσιοι φόροι επί της κατοχής ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κλ.π.), οι φόροι-τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων από επαχθή αίτια, οι φόροι κατά τη μεταβίβαση από χαριστική αιτία (κληρονομιά-γονική παροχή-δωρεά), το Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα και οι εισφορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες στο νησί είναι οι πιο υψηλές στο Νότιο Αιγαίο για πολλά χρόνια και ότι οι οικισμοί της Μυκόνου τον χειμώνα είναι έρημοι.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διεθνής πανδημία θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση του τουριστικών εσόδων, θα έχει προφανείς επιπτώσεις και στις μισθώσεις των ακινήτων.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος κ. Κ. Κουκάς, τόνισε:

«Ζητούμε να υπάρχει δίκαιη και ορθολογική αντιμετώπιση από το υπουργείο Οικονομικών, που να στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και στις ιδιαιτερότητες της σημερινής συγκυρίας, πέρα και πάνω από στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε με εξαιρετικά παραγωγικό τρόπο για πρώτη φορά μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία συνεργάστηκε με εκπροσώπους σχετικών φορέων του νησιού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημοτικό Σύμβουλο Μιλτιάδη Ατζαμόγλου για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, όσον αφορά στο συντονισμό και τη συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά και εκπροσώπους φορέων ώστε να συνταχθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την πραγματική εξέλιξη των αντικειμενικών αξιών στη Μύκονο.
Επίσης τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και τους άλλους δημοτικούς συμβούλους για τη συνεργασία τους, καθώς και τους λογιστές και τους εκτιμητές και ιδίως τον κ. Πανταρώτα για τη συμβολή του στη συγκέντρωση και επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων. Όλοι μαζί, ενωμένοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διεκδικούμε το καλύτερο για το νησί μας».