Χαιρετισμός Δημάρχου στην εκδήλωση για την παρουσίαση των Παραμιλητών του Παναγιώτη Κουσαθανά

Εκτυπώσιμη μορφή
Σάββατο, 21/10/2023 - 20:31

Στη παρουσίαση της οκτάτομης συλλογής του Παναγιώτη Κουσαθανά παρευρέθη ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Μυκόνου :

Χρόνια τώρα όπως έχω ξαναγράψει προλογίζοντας τις εκδόσεις των Παραμιλητών του συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθά, παρακολουθώ την αφοσίωση και την αγωνία του συγγραφέα για την ολοκλήρωση των επίτομων εκδόσεων που περιλαμβάνουν κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.
Σιγά-σιγά λοιπόν, μου δημιουργήθηκε η αίσθηση πως έχω να κάνω με ένα παζλ που καθώς συνθέτω τα εκάστοτε κείμενα, τις μαρτυρίες, τις αναλύσεις, τις βιογραφίες και άλλα κείμενα, αποκαλύπτεται σταδιακά και ολοζώντανα μπροστά στα μάτια μου, η εικόνα μιας Μυκόνου που υπήρξε ανέκαθεν ένας τόπος λαμπρός και σπουδαίος. Ένας τόπος που είχε και έδωσε πολύ φως, ενέργεια, ισχυρό πολιτισμό και δυναμική, ώστε να διαμορφωθεί και το σύγχρονο πρόσωπο του νησιού
Η μνήμη φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη αξία και η ουσία ενός πολιτισμού. Τα «Παραμιλητά» του Παναγιώτη Κουσαθανά κατορθώνουν κάθε φορά να συγκινούν, αλλά κυρίως να τρέφουν μια μνήμη, που δεν είναι άλλη από την βάση της σύγχρονης ταυτότητας κάθε Μυκονιάτισσας και Μυκονιάτη, μνήμη την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε εμπράκτως. Αυτές οι αξίες μας διαμόρφωσαν, αυτές μας ανέδειξαν παγκοσμίως, από αυτές τις ιστορίες ξεκίνησε η σκέψη μας, και από τότε ηλικιωνόμαστε.
Σήμερα λοιπόν που η φήμη αυτού του τόπου μεγαλώνει ολοένα, είναι ο πολιτισμός στον οποίο πρέπει να ενσκήψουμε και πάλι, ώστε η φήμη αυτή να συνεχίσει να έχει βαρύτητα αλλά και ουσία. Στην προσπάθεια αυτή, η ολοζώντανη εικόνα του παρελθόντος μας, όπως παρουσιάζεται μέσα από τους τόμους των «Παραμιλητών» είναι άκρως θεραπευτική και διδακτική.
Η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της εκδοτικής αυτής προσπάθειας, ένα γεγονός που μας κάνει περήφανους, προσφέροντας τιμητικά το ελάχιστο ως δήμος, χρηματοδοτώντας τους 6 από του 8 τόμους, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί. Η συνεργασία αυτή τιμά πρώτα τον τόπο μας, μετά τον συγγραφέα και ύστερα τον δήμο Μυκόνου.
Εύχομαι στον Παναγιώτη Κουσαθανά και σε όλους τους συμπολίτες μου πίστη στον τόπο μας και δύναμη για την διαχρονική προστασία του με βάση το συμφέρον της φυσιογνωμίας του και όχι το συμφέρον της εκάστοτε εποχής.
Σας Ευχαριστώ