Ύμνους για το το εξαιρετικό βιβλίο από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά και των προσκεκλημένων στην παρουσίαση
Πλήθος κόσμου στην εξαιρετική παρουσίαση των «Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου» για την επανέκδοση της μελέτης της Ευαγγελίας Βερώνη-Καμμή «Τα σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας».
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς ανέφερε:
«Ο ενεργός σας σύλλογος Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου» καθώς επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, αλλά και ο Σύλλογος Γυναικών «Οι Ανωμερίτισσες», αποδεικνύονται όλοι με τη σειρά, αεικίνητοι και καθοριστικοί σύλλογοι για τα λαογραφικά και γενικότερα πολιτιστικά θέματα της Μυκόνου. Δικαίως λοιπόν και τιμητικά ο Δήμος μας, επιχορηγεί την ετήσια δράση σας κατά το δυνατόν. Δικαίως επίσης χρηματοδότησε με το ποσό που ζητήθηκε την τόσο ενδιαφέρουσα παρούσα έκδοση, μετά και την εξάντληση της προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε 20 χρόνια πριν.
Για την Ευαγγελία Καμμή, γνωστή σε όλους μας, οφείλω να σημειώσω πως υπήρξε θεματοφύλακας της συλλογικής μας μνήμης, εργάστηκε με σεμνότητα για χρόνια, και άφησε πίσω της μια μεγάλη παρακαταθήκη στο χώρο της λαογραφίας. Προσωπικά, τη γνώριζα από μικρό παιδί. Συνεχώς με συμβούλευε κάθε φορά που βρισκόμασταν στο χώρο της βιβλιοθήκης ή στο Σώμα Ελλήνων Οδηγών, και εμφανώς μου μετέδιδε το πάθος της για τη Μύκονο και τον πολιτισμό της. Δεν είναι υπερβολή να πω, πως αυτό το πάθος που μου ενστάλαξε αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα βασικά μου κίνητρα ενασχόλησης με τα κοινά. Για μένα ήταν μια μητρική φιγούρα, μια από τις σπουδαίες γυναικείες παρουσίες του νησιού. Η Ευαγγελία Καμμή, η κυρά Βαγγελιώ μας, κατόρθωσε να ενορχηστρώσει συλλογικές προσπάθειες άξιων ανθρώπων και φορέων του τόπου μας, να ερευνήσει την πρόσφατη ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, να τα καταγράψει και να τα παρουσιάσει με έναν ολοζώντανο τρόπο.
Έτσι λοιπόν, και στη μελέτη της αυτή για τα σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας, μαθαίνουμε για τα περιώνυμα μυκονιάτικα σκουλαρίκια, που ανάλογα με την τεχνοτροπία ονομάζονται : κουκουναριές, ροζέτες, καραβόλοι, αμούρες, κασαρά, ανελέτες κ.λπ.. Όλα μέρος της γυναικείας ταυτότητας στη Μύκονο, άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα συμβολισμό και με παραδόσεις αιώνων. Σκουλαρίκια που σα μικρά παιδιά τα θαυμάζαμε όταν τα φορούσαν οι μάνες και οι θειάδες μας στις γιορτές και στα Φώτα. Σήμερα αποτελούν μια αξιοσημείωτη συλλογή, μέρος της Λαογραφικής Συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.
Καλοτάξιδο λοιπόν το βιβλίο, με την πίστη και την ευχή τέτοιες προσωπικότητες, τέτοιες μνήμες και παραδόσεις να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν και να ομορφαίνουν τη ζωή μας από γενιά σε γενιά. Προτρέπω όλους τους παρόντες να αγοράσουν το βιβλίο και να το διαδώσουν, γιατί πέρα από το ενδιαφέρον περιεχόμενο τα έσοδα θα διατεθούν για την ανακαίνιση του Λαογραφικού Μουσείου. Ο Δήμος Μυκόνου ήταν και θα παραμείνει αρωγός ώστε το μουσείο μας να γίνει περίλαμπρο μετά και από κάθε διοικητική μεταρρύθμιση που θα το επιτρέψει.»